Klassieke auto's: de Triumph oldtimer

23 januari 2018
 Categorieën: Autoverdelers, Blog


De Triumph oldtimer

De Triumph oldtimer spreek tot de verbeelding van de klassieke autoliefhebber. Maar niet alleen om de auto's is Triumph bekend geworden. Misschien was de productie van de Triumph motorfietsen, wel nog belangrijker voor het bedrijf. Het is zelfs zo dat Triumph op de motorefietsnmarkt nog steeds actief is. Hoe anders is dit met Triumph auto's. In 1984 verdween het merk Triumph en werd de naam eigendom van het Duitse BMW. Hoewel de merknaam nog steeds bestaat, doet BMW er verder niets mee. 

Hoe het begon

De Duitser Siegfried Bettmann verhuisde in 1885 naar Engeland en begon een bedrijf die fietsen verkocht onder de naam Triumph. Hij ging samenwerken met een compagnon en investeerder Maurice Schulte en richtten gezamenlijk het bedrijf Triumph op in 1897. Het bedrijf ging zich toeleggen op de productie van fietsen en motorfietsen. De productie en verkoop van motorfietsen liep er goed en Schulte begon na te denken over de productie van auto's. In 1919 gingen de compagnons uit elkaar, want ze werden het niet eens over autoproductie. De plaatsvervanger van Schulte kreeg het wel voor elkaar. En in 1923 was het een feit: De eerste auto, de Triumph Light Car werd geproduceerd. In de loop der jaren kwamen er verschillende typen uit tot het bedrijf in 1944 failliet ging. Het failliete bedrijf werd overgenomen door Standard Motor Company en de productie van de Triumph werd hervat. In de loop van de jaren kwamen er weer diverse modellen uit, waaronder in de jaren 60 de overbekende sportwagen de Triumph Spitfire. Uiteindelijk beëindigde Triumph in 1984 de productie van auto's en verkocht de merknaam aan BMW.

De belangrijke Triumph oldtimer types

De TR-series

De Triumph TR-serie behoort tot één van de succesvolste en bekendste uit de Triumph oldtimer collectie. De TR1 werd op de Londense autoshow gepresenteerd, maar is nooit in productie genomen. In 1953 werd de Triumph TR2 geïntroduceerd en de naam als sportautofabrikant stond vast. In 1955 kwam de opvolger van de TR2, de TR3. Deze was gelijk aan de TR2, maar verschilde op enkele details onder de motorkap. Er kwam nog een TR3A en TR3B op de markt als update. De TR4 had een motorinhoud die veel hoger was dan de vorige versies. De TR6 en TR7 kregen een geheel ander en moderne uiterlijk. De laatste Triumph, de TR8 was alleen in de VS te koop.

Spitfire 

De spitfire kwam in 1962 als sportauto op de markt. Kwalitatief waren de Spitfires veel beter dan de TR-series. De Spitfire werd lang geproduceerd en de laatste Spitfire, de 1500 werd in 1980 uitgebracht. De Spitfire behoort tegenwoordig tot dé klassieke sportauto oldtimer.

Voor meer informatie spreek met Autobedrijf Timmer.


Delen